Som klassisk fiolinist er nåløyet smalt, konkurransen stor og vi blir lært opp til å bruke “alle midler” for å utvikle oss til å bli enda litt bedre enn gårsdagen…Denne måten å jobbe på gjør at du ofte når et høyt nivå av prestasjon, men kan også slite deg ut, så til slutt bør du finne ditt eget gyldne snitt, din egen balanse.

Men det er definitivt noe vi kan lære av musiker hverdagen, så jeg har lyst å trekke frem ett vekstområde for deg her i dag. 

De som kjenner meg vet at jeg elsker dette med bevisstgjøring, for med en gang vi er bevisst på noe, noe som før var en blind flekk, så løser det ofte seg selv helt naturlig. Love it.

Så.

En av de tingene jeg synes var mest ubehagelig i studietiden som fiolinist var å øve med videokamera. Jeg hatet det. Det var syyykt avslørende og blottleggende, men viste seg også å være en av de tingene som var mest effektiv. 

Hvorfor?

Jeg så meg selv utenfra og det var slett ikke slik jeg så meg selv innenifra. For hva er det vi egentlig ser i tankene våre, innenifra? Kun fantasibilder og illusjoner, som filmen i hodet vårt skaper. Vår indre idé av virkeligheten. Der jeg trodde jeg “gav masse”, der jeg følte passion og lidenskap inni, kunne det bare så vidt synes eller høres noe bevegelse på utsiden. Frustrerende, oh yeah og veldig sunn realitycheck.

I dag er manges arbeidshverdag mye på video med videokonferanse/hjemme/borte/ute-kontor og samarbeid på tvers av byer og land. Betyr det at vi har blitt rå-gode og super-bevisste med vårt nye kommunikasjons medium? Jeg tror ikke det, men det er en fantastisk arena å trene kommunikasjon på for møter også utenom videokamera.

Tips:

Bruk videokonferanser til å bli mere bevisst i din fremtoning som leder. Pass på at kamera fanger mere enn den hvite veggen bak deg og øverste delen av hodet, har sett litt for mange skrekk-eksempler på kameraplassering, få med så mye av deg som mulig.

Du må eksperimentere, du merker når gruppa di slapper av, kommunikasjonen flyter naturlig og folk føler seg inkluderte/trygge.

Stikkord kan være:

Tilstedeværelse med blikk/øyekontakt

Bekreftende kommunikasjon med kroppsspråk i form av;

Pust 

Smil

Mimikk

Latter

Spørsmål

Spørsmål

Spørsmål ☺️

Bruk gjerne flere kroppsdeler i kommunikasjonen som hender og armer, litt vanskelig med bein. 😅

Legg bort mobilen, så fokus er på gruppa.

Snart er det karnevalstider. Søndag 16. Februar fylles gatene i Venezia med kreative masker i alle himmelens farger og fasonger. Mystikk, romantikk, religion og erotikk i en vakker blanding. 

Vi har også våre forskjellige masker som vi tar på oss i forskjellige settinger. Moren min har en egen “maske” eller ansiktsuttrykk, som hun får når hun blir litt tenksom eller usikker. Det spesifikke uttrykket friker meg ut selv den dag i dag. Rart, ikke sant? Noen mennesker ser nemlig sinna ut når de tenker eller blir litt usikre og hvis du leder mennesker, så mener jeg det er helt essensielt at du er oppmerksom på dine “default” ansiktsuttrykk. Rent biologisk sett er vi mennesker nemlig laget for å tolke farer ut ifra ubevisste signaler, så bruk ansiktet ditt med bevissthet. 

Vi ledere må være smarte med vår ledelse og bruke de positive “midlene” vi har til å få frem det beste i teamet vårt og samtidig være autentiske, være oss selv. Da er en ting å starte uka med å utforske dette med hvordan vi virker utad og se om vi kan gjøre noen justeringer for å få flokken vår til å prestere noen prosent bedre fordi de opplever en større trygghet. 

Kanskje, som det var hos meg, er ikke din oppfattelse av deg selv helt den samme som andre rundt deg opplever? 

Gi det tid, dette er noe du skal ta med og utvikle/bevisstgjøre resten av livet både i private og yrkesmessige forhold og det gir sannsynligvis større gevinst personlig og jobbmessig enn du kanskje tenker nå. Helt sant.

For de ekstra interesserte legger jeg ved en studie som heter “The Still Face Experiment” av Dr. Edward Tronick. Det er en 2:47 min Youtube demonstrasjon som tydeliggjør effekten av ansiktsuttrykk. Ja, dette er gjort på små mennesker, men de samme mekanismene fungerer faktisk på voksne mennesker også. Nervesystemene våre går i stressmodus når vi opplever avvisning, mens bekreftende kommunikasjon fører til høy prestasjonsevne, resiliens, kreativitet, godt humør, god arbeidslyst og godt arbeidsmiljø. 

Du tenker kanskje etter å ha lest dette at jeg mener du skal bare gå rundt å smile hele dagen som om du jobber på en søndagsskole eller et treningsstudio? 

Jeg mener selvsagt ikke det. Du må finne din stil, se hva som funker best. Mitt poeng her er å gjøre deg bevisst på noe som kan ha vært en blind flekk. 

Takk for at du leste min artikkel helt ut. Det sier noe om deg. 

#kudos

Lykke til og kontakt meg gjerne for videre samtale rundt tema. Du vil nok mest sannsynlig bli møtt med et smil. Selv på en litt dårlig dag. 

/Aja 


Denne artikkelen er opprinnelig publisert på LinkedIn

photocredit: pxhere.com

Comment