Det handler om tid. Dårlig tid, god tid, fravær av tid, tid er penger, tid er den ultimate luksus. "It's the only thing you can't buy. I mean, I can buy anything I want, basically, but I can't buy time,” sier Warren Buffet.

Hva har så tid med State of Mind å gjøre? Jo, alt. Siden det meste av jobbhverdagen for mange betyr møter og atter nye møter sier det seg selv at hvis vi kan korte ned tiden på møter fordi kvaliteten og effektiviteten på møtene går opp, vil vi ha mere tid til å tenke de lange og store linjene, som til syvende og sist er helt avgjørende for å lykkes. 

Canva

Canva

Hva er State of Mind da, Aja?

Enkelt forklart, skal jeg her dele våre sinnstilstander i tre deler:

  1. Jeg kjenner meg rolig, glad, produktiv, ser muligheter, er klartenkt. Jeg samhandler godt med folk. 

  2. Jeg kjenner meg urolig, stresset, blir lettere irritert, vanskelig å tenke klart. Det ender oftere med langtekkelige diskusjoner, som egentlig ikke leder noen vei.

  3. Jeg kjenner meg forbannet, lei, angstfylt, ser mørkt på verden. Synes de fleste rund meg er idioter. Tenker mye på å si opp/gi opp jobben jeg er i.

Vi mennesker er født til å tenke. Vi er tenkere og vi har konstante samtaler med oss selv inne i hodene våre. Se for deg at du tar samtalene/tankene ut av hodet ditt og plasserer de i en person ved siden av deg i sofaen.

Personen sier nå alt høyt som du tenker. Altså sier ALT høyt non-stop. Bla bla bla….Jeg tror den personen ganske fort hadde fått seg en på trynet eller i det minste ble bedt om å holde kjeft i noen salige minutter. 

Jeg må bare fundere litt på det her med alle disse tankene våre, for det er jo slik på godt og vondt at vi konstant lever i opplevelsen av tankene våre. Kontinuerlig. 24/7/365 ∞. 

Tanker og følelser henger 100% sammen. Bare prøv å tenk på noe trist og samtidig føle glede og lykke i hjertet. Umulig. 

Eller tenk at du tar en sitron foran deg, skjærer den i to, presser litt saft ut av og drypper sitronjuicen på tunga. Kjenner du litt mere vann i munnen nå enn for 23 ord siden? Tenkte meg det ja. Kroppen reagerer på noe du tenker i øyeblikket. 

I arbeidslivet og forøvrig ellers i livet er vi avhengig av at tankene våre fungerer, slik at vi kan leve godt i et samfunn med regler, rutiner, samarbeid, parforhold, plikter, helsa, matlaging og alt det som livene våre inneholder. Det motsatte er dyriske tilstander, som vi ser i bedrifter, som midlertidig er ute av (mental) balanse.

Her i denne artikkelen, skal jeg fokusere på hvordan vi kan optimalisere oss selv i arbeidslivet ved å bevisstgjøre State of Mind.  

Essensen, i grove trekk:

  • Legg merke til hvor du er i den mentale heisen. Er du høyt oppe i etasjene og har oversikt, er du på ditt mest klartenkte. Du er ikke så høyt oppe at du bare svever i skyene i vill eufori, men du er i den gode følelsen av flyt, åpenhet og perspektiv. Du er på plass i deg selv, jorda og trygg. Dessuten føles livet uanstrengt, selv om det er mye du skal forholde deg til. 

  • Tar du heisen litt ned i etasjene og havner ca midt på, fungerer du fortsatt OK, men er ikke like genial eller klartenkt og kanskje også litt mere utålmodig og havner mere i diskusjoner med folk. Du har også tendenser til å ta forhastede beslutninger, som ikke alltid viser seg å ha ønsket resultat. Du er rett og slett ikke like smart her, som høyere oppe. Usikkerhet, rastløshet, flere negative tanker, dårlig søvn, bekymringer kommer mere og mere til syne her. 

  • Kjører du enda lenger ned i etasjene, merker du det først og fremst på stressnivå, ting føles overveldende, du krangler mere, andre rundt deg krangler mere, barna dine blir urolige og usikre og kollegaene dine også. Her nede er vi, vil jeg påstå, midlertidig ubrukelig. Litt sånn som det gamle pausebildet på TV. #pause #tekniskfeil #systemshutdown

2.png

Har du noen gang studert små barn, hvordan de naturlig går fra å være helt i kjelleren til å poppe opp igjen til Hero of the Day?

Her er det mye å lære for oss voksne også, eller kanskje noen vil si mye å av-lære…Så vidt jeg vet har vi alle vært barn en gang med disse medfødte egenskapene.

Her er to måter å bevisstgjøre State of Mind.

1. Det aller viktigste er å legge merke til HVOR i heisen du er. Legger du merke til det, så vet du også automatisk hvor smart og klartenkt du er i øyeblikket. Er du i bekymringens og problemenes og diskusjonenes etasje, så bør du raskt som svint komme deg inn i heisen igjen og vente til den automatisk går opp. Gi slipp, gå “innover”, altså bare legg merke til følelsene, jeg mener følelsene og IKKE tankene. La tankene leve sitt eget liv akkurat nå og bare legg merke til selve følelsen, selv om den er ubehagelig. Det er nemlig trikset som får heisen til å ta deg oppover i etasjene igjen. Hold deg fast, ikke si så mye, så unngår du mulig skade. 😇🤯

Jeg gjentar. Legg merke til din State of Mind. Er den i de lavere, mere instinktive flight/fight etasjene, gå tilbake inn i heisen, kjenn på følelsen du er i, vent til den går over av seg selv. Følelser endrer seg av seg selv til det bedre, bare vi slutter å pushe de bort. Lover.

Jeg vet du klarer dette, selv uten smokk (les kaffekopp/snus/alkohol/sjokolade etc) og transformasjonen fra kjipt til klart igjen, går raskere og raskere for hver gang du gjør det, slik at du også kan ta i bruk dette selv mens du sitter i et møte. 😃

Den magiske knappen for å komme opp i etasjene igjen, er altså å legge merke til hva som rører seg på innsiden. 

Jeg kjenner en dame som slet veldig med spiseproblemer. En dag fikk hun en stor innsikt, en ny idé. Fra nå av skulle hun tillate seg selv å spise alt i verden bare hun FØRST satte seg ned og kjente på den dårlige og vonde følelsen hun ofte fikk i brystet. Etter den dagen, så endret alt seg. Hun sluttet med å pushe unna de kjipe tankene med mat og da hadde hun hverken lyst på en boks med Nutella eller en tube majones lenger. Eller Nutella med majones. True story. Hun gikk ned 136 kg i rekordfart…Uten viljestyrke, kun bevissthet.

2. Hva om en i teamet vårt tydelig har satt seg fast i heisen sånn mellom 4de og 5te etasje og er i et lavt humør?

Det vi vanligvis gjør er å gå inn og prøve å overbevise vedkommende igjennom argumentasjon. Funker det for å komme til et godt resultat? Meget sjeldent. Vi merker heller anstrengt atmosfære, forurenset luft, dårlig stemning og tankestøy.

Vi kan vanligvis ikke få et menneske oppover i heisen ved å putte flere tanker/meninger inn i hodet på det. Hodet er allerede fullt. Det blir som å prøve å fylle et allerede fullt glass med vann med enda mere vann. Det renner over. Det er i mine øyne sløsing av verdifull energi og ressurser. Personen er i en midlertidig low State of Mind og det er kun det vi først skal legge merke til. Hva kan vi så gjøre?

Først må vi legge merke til hvor vi selv er i løypa. Hvor jorda vi er, som jeg liker å kalle det. 

Når jeg føler meg jorda, så kan ikke ord eller andres trøbbel-tanker vippe meg av pinnen. Jeg tar ikke ord og midlertidige tanker så bokstavlig og iallfall ikke personlig. Dette er utrolig viktig: Ikke ta en person sine ord personlig når han/hun er i en low State of Mind. De vet ikke hva de sier, det er bare humøret som snakker. Dette gjelder forresten også i parforholdet og ikke minst med ungene våre. Super viktig altså. 

Men…vi er jo så utrolig vant til å ta alt som blir sagt så himla seriøst, hvordan skal vi navigere i et møte nå da hvis vi ikke skal ta tankene seriøst? Jeg skulle gjerne hatt en magisk formel her, som skjærer alt under samme kam, men her må vi bruke kreativiteten og eksperimentere med hjertet og hodet. Yeeey.

Det er her godt lederskap blir så viktig. Noe av det aller, aller viktigste en leder kan gjøre er å fasilitere god stemning i rommet og adressere State of Mind. Midlene vi har er først å ta vare på vår egen sinnsstemning, deretter være bevisst på pauser for å få inn nye og friskere tanker, vi kan også være mere direkte og si det som det er:

“Jonas, du virker litt stressa/travel/ikke til stede/oppkavet/utafor/lei deg/sinna etc nå, jeg synes vi skal ta 5 min før vi starter så vi rekker å puste/jorde oss/være og 100% til stede i møtet og starte med en god feel og tilstedeværelse. Ta så en åpen og uformell prat med Jonas under 4 øyne og se hvordan du kan hjelpe.

Det er ikke noe vits å starte et møte hvis noen eller en i gruppa er i et lavt humør. Da kan vi holde på i 2 timer på stedet hvil. Det blir som å løpe på en tredemølle. Sliten, men har ikke flyttet deg et pøkk. Tar du en hit refresh før du begynner eller midt i hvis det koker for mye, vil samarbeidsevnen gå opp betraktelig. Dét gir resultatene vi ønsker!

Dette er som du skjønner veldig forenklet igjen, men jeg håper du ser essensen. Jeg mener ikke man skal bli redd for diskusjoner eller unngå uenigheter, de er viktige også, men det er to måter vi kan være uenig på. Den ene er at vi kan være uening fra et lavt sted, low State of Mind eller vi kan være uenig fra et jorda sted og ha en lyttende dialog, være åpne for at det alltid er mulig å se noe nytt. Slike diskusjoner eller samtaler blir matnyttig og stimulerende.

Når vi lar systemet vårt, altså kroppen vår jobbe for oss, så graviterer vi alltid tilbake til balanse og overskudd. Letteste måten å gjøre det på er når vi slutter å tenke på tankene våre som sannheter og bare lar de være litt i fred uten at vi blander oss inn så mye. Da slutter de nemlig å mase slik. Kjenn heller på følelsen uansett hvilken farge den har, ikke tolk, la de bare være følelser og ta det derfra. Da stiger IQ og EQ helt av seg selv i rekordfart.

3.png

Vi trenger ikke hekte oss på alt som blir tenkt i hodene våre, det er utrolig slitsomt. Det er nemlig så (sykt) deilig når vi slutter å være slik i veien for oss selv. Da kobler vi på vår egen medfødte evne til å reise oss opp og ta et skritt til fremover igjen. Akkurat slik vi lærte å gå. Helt av oss selv, uten manualer og teknikker. 

Lykke til på reisen, jeg kommer gjerne på en inspirerende prat neste gang du befinner deg på takterassen eller i en kjeller et sted! #resilience #rooftopview #mountainview #clarity

Smil fra Aja 😃
Comment